Å være student i England med en svak valutakurs

2016-02-09 15:30:00

Per i dag er det ikke så veldig hyggelig for lommeboken å være student i utlandet. Med en såpass svak valutakurs som det vi har, stiller vi ikke like sterkt som før. Men, det går rundt. Og det finnes håp. 

Dersom kursen hadde vært lik som da jeg begynte studiene hadde vi hatt nesten 5000kr å leve av i mnd (etter skolepenger og bolig var betalt!). Selv om Lånekassen har gjort små justeringer sitter jeg nå igjen med litt over 3000kr i levekostnader per måned, og det er før strøm og internett er betalt. Det som er greit i nedgangstider som dette kan være å sette opp et budsjett. Personlig legger jeg inn totalbeløpet jeg får per semester (inntekter), og trekker fra faste utgifter som skolepenger og bolig. Da sitter jeg igjen med et restbeløp, som jeg fordeler på de månedene jeg befinner meg i England.

I tillegg har jeg vært så heldig og hatt jobb ved siden av studiene, hjemme i Norge. Da har man mer å rutte med om man vil reise litt rundt, dra på weekend-turer eller ønsker å unne seg litt shopping i ny og ne. Jeg har vurdert å søke jobb hos Student Union på skolen, men valgte heller å prioritere skole og andre ting da det ikke ville være lønnsomt i lengden, med tanke på at timelønnen er mye lavere enn det man kanskje er vant til. Uavhengig av det vil jeg anbefale alle å jobbe ved siden av studiene – selv om man kanskje har spart opp en del. Det mange glemmer er at man må betale husleie (gjelder kun om du ikke bor på campus) gjennom sommeren. Vi betaler et beløp, to ganger i året, som gjelder for 6 måneder om gangen. Ved siden av kommer det fast grunnpris på strøm og internett. Med tanke på at vi ikke er i England fra midten av juni til slutten av september vil det uansett komme utgifter vi er nødt til å betale. Sånn er det for alle, men det går rundt! 

Skjermbilde_2016-02-09_kl._10.55.21.png

Skjermbilde_2016-02-09_kl._10.55.53.png

Klarer man å spare opp litt ekstra kan man også benytte muligheten til å utforske London og andre storbyer i Europa i løpet av studietiden!

Når det kommer til stykket skal det gå helt fint å kunne leve på 3000kr. Jeg bor med en annen norsk student, i en ganske så ”dyr” leilighet sammenlignet med hva annet som finnes på markedet. Vi betaler 900pund per mnd med vann inkludert. Da gjenstår det kun strøm og internett som må betales. Dette ligger på rundt 25pund (strøm) og 10pund (internett) per person. På mat bruker vi ca. 40pund i uken, fordelt på to. Da lever vi godt og spiser sunn, variert mat! Mye for pengene med andre ord. Alt i alt tror jeg det kommer helt ann på hva man prioriterer å bruke pengene sine på. Det ble mye ”unødvendig” shopping første året, og jeg har nå lært å være mer sparsom og bevisst over hva jeg bruker pengene på.

Jeg håper virkelig ikke at valutakursen skremmer andre der ute som ønsker å studere utenfor Norge. Det er en erfaring som er gull verdt å ha med seg videre i livet. Av og til er man bare nødt til å pakke sakene sine og komme seg ut av komfortsonen sin. Du vil vokse enormt som person, møte mange nye mennesker og stå ovenfor nye utfordringer. En annerledes opplevelse som anbefales på det sterkeste!