Har du hørt om polo?

2018-07-27 15:00:00

Om du har hørt betegnelsen ”polo”, så er det mest sannsynlig i sammenheng med klesmerket til Ralph Lauren eller en bilmodell. Men visste du at grunnleggeren av merket hentet ordet polo fra hestesporten, uten å ha vært borti sporten selv?

Polo 1

Hestesporten polo

I Storbritannia er hestesporten polo like utbredt, om ikke mer, som sprangridning i Norge. Man begynner gjerne å spille på barneskolen og konkurrerer videre ut i tenårene. Spillerne kommer ofte fra overklassefamilier, men når du kommer på universitetet finner du en stor blanding av deltagere fra forskjellige bakgrunner. Du tenker nok, «hva koster dette?», når jeg snakker om en ”overklassesport”. Gleden med å prøve denne sporten på universitetet er at de fleste klubbene lager avtaler med rideskoler hvor du får ridetimer mye rimeligere enn ellers. Hos min rideskole var det £50 per time, men dette er så klart noe som vil variere fra sted til sted.

Sosialt og gøy

Jeg har i mange år drevet med hest her hjemme i Norge, men aldri konkurrert i noe spesielt. Som den hestejenten jeg er, ville jeg veldig gjerne fortsette å være nær hester i England. I begynnelsen av ”Freshers’ Week” arrangeres det en messe, hvor alle lag og foreninger drevet av universitetet kommer og promoterer seg selv. Det var her jeg oppdaget polo, og jeg begynte raskt med ridetimer. Utenom ridetimene så arrangerer de fleste lagene, både fra polo og andre idretter, noe de kaller ”socials”, hvor de møtes ca. en gang i uken og drar ut sammen.

Polo 3

Turnering

I løpet av det første året tok jeg ridetimer litt her og der. Det var først i mitt andre år jeg bestemte meg for å satse og delta i konkurranser. Høsten 2016 tok jeg ridetimer hver uke og deltok i en universitetsturnering hvor vi spilte kamp mot andre universiteter i landet. Ett av lagene kom kjørende med hester helt fra Skottland! Det var veldig gøy å få bruke teknikker og spill i en virkelig kamp og ikke bare på trening.

Når du spiller polo så er det mange regler for å bevare sikkerheten til både hest og rytter. Det er snakk om hester med en fart på over 40 km/t, så du kan tenke hvor mye som må passes på. Jeg har naturligvis ikke ridd raskt på grunn av mitt nivå, men det går likevel fort i svingene. Å begynne og forklare regler om spillet vil nok ikke gi så mye mening nå, men i løpet av få ridetimer vil du forstå hvordan dette fungerer!

Ulike nivåer

En annen konkurranse jeg deltok i på våren het ”SUPA” (Schools and Universities Polo Association). Her dro vi en hel gjeng, torsdag til søndag, og spilte fire kamper hver. Hvert lag spiller med tre spillere og gjerne i flere omganger, som kalles ”chukkers”. Det finnes flere nivå å spille på, og det er hvor lenge du har spilt/trent polo som bestemmer hvilket nivå du passer inn på. Siden jeg tok ridetimer i ett år før jeg begynte å konkurrere så fikk jeg hoppe over ”beginner”-nivået og over til ”novice”.

597B-FKW 1441a -EMMPIXDet tredje og siste året på universitetet valgte jeg å ikke fortsette med polo, men valgte heller å bruke penger på andre ting og fokusere på studiene!

Om du har lyst å lese mer om polo vil du finne informasjon på universitetenes nettsider, under sidene for hvilke lag og foreninger de har. Du kan også finne mer informasjon her og her.