Hva gjør du hvis du blir syk?

2016-09-23 11:00:00

Hva gjør du hvis du blir syk? Med syk så mener jeg at du blir alvorlig syk, og ikke en uke med Freshers’ Flu. Hva skal du gjøre hvis du blir innlagt på sykehuset og ikke klarer å holde følge med studiene? Det er ikke ofte det skjer, men det kan være greit å vite hva som er lurt å gjøre om noe skulle hende deg.

Da jeg plutselig ble syk i vår og borte fra skolen i en måned, følte jeg meg ganske alene, og det var vanskelig å vite hva jeg faktisk måtte gjøre i en slik situasjon og hva som var lurt i forhold til studiene. Etter en god dialog med studentveileder og mine foreldre, endte jeg opp med å avbryte semesteret. Dette var ikke like enkelt som jeg hadde trodd, og jeg vil derfor dele mine opplevelser og råd hvis dette skulle skje med deg også.

shutterstock_156020384_emergency_care_hospital.jpgJeg ble syk da jeg var på utveksling i Australia i vårsemesteret på andre året, og det gjorde alt så mye mer komplisert. Istedet for å ”kun” måtte forholde meg til én skole, var det plutselig to skoler i to forskjellige land som trengte forskjellige dokumenter fra forskjellige mennesker. Fordi jeg var på utveksling, holdt det ikke med et brev fra sykehuset der det stod at jeg hadde vært innlagt i over en uke, og at jeg fortsatt ikke var frisk. Jeg måtte ha et brev hvor det stod om sykdommen min og hvordan denne påvirket meg i forhold til studiene. Oxford Brookes University trengte en legeerklæring på hva som feilet meg med oppgitt grunn på hvorfor jeg ikke klarte å fullføre semesteret, samt bekreftelse fra vertsuniversitetet på at jeg fikk lov til å avslutte semesteret.

Siden jeg ikke visste hva som måtte til før jeg dro hjem, har det vært utrolig vanskelig å få tak i de dokumentene jeg trengte fra universitetet i Australia for å dokumentere sykdomsforløpet til universitetet i Storbritannia. Jeg holder fortsatt på med denne saken fire måneder etter at jeg faktisk avbrøt semesteret.

Mine råd til deg hvis du skulle bli alvorlig syk i løpet av studiene er:

Fortell hva som skjer
Hold foreleserne og din studentveileder oppdatert på hva som skjer. De kan komme med råd og hjelpe deg med å finne ut hva som er best for deg. Hvis de vet hva som skjer, så er det lettere å få utsatt oppgaver og innleveringer også. De kan også fortelle deg hvem du bør snakke med for å finne ut hvilke dokumenter du trenger for å få godkjent studieavbrudd, utsetting av eksamen/oppgaver, osv.

shutterstock_158366633_psychology.jpg

Dokumentér alt
Pass på å få dokumenter fra alle legebesøk, sykehusopphold, møter med skolen, osv. Ta vare på all korrespondanse du har: du vet aldri om du faktisk kommer til å trenge den. Det er så mye bedre med for mange ”bevis” enn for få.

Rådfør deg hvilke valg du har
Kan du ta en såkalt ”time out” og ta semesteret på nytt? Eller er det mulig å få lange utsettelser på alt slik at du har muligheten til å fullføre semesteret etter hvordan du føler deg og hva du orker? Det kan hende universitetet klarer å skreddersy en løsning som passer deg og formen din. Men det vet du ikke før du har spurt.

Kontakt Lånekassen
Lånekassen har noe som heter Sykestipend, og dette kan det bli aktuelt for deg å søke om. Det vil si at alt lånet ditt blir gjort om til stipend så lenge du kan dokumentere at det var umulig for deg å fullføre semesteret. Det er veldig lurt å ta kontakt med Lånekassen tidlig for å høre hvilken dokumentasjon de faktisk trenger, og om de har noen råd til deg.

Jeg endte selv med å søke om ”approved time out”, noe som vil si at semesteret mitt ble strøket siden jeg ble syk, og at jeg skal ta det på nytt i England etter jul. Det betyr at hele studiet mitt ble utsatt med ett år, og at jeg nå har studieslutt i 2018. Det vil nok variere hva de forskjellige universitetene tilbyr, men alle vil at du skal klare å fullføre utdanningen du har begynt på, så de er nok villige til å strekke seg for å finne den beste løsningen for deg!