Hvordan søke studier i Storbritannia?

2016-01-12 15:30:00

For å søke til bachelorgrader på universiteter i Storbritannia (England, Skottland og Wales) så er det en slags type Samordna Opptak som vi har i Norge, som kalles UCAS. Det koster ca. 200 kr for å søke gjennom UCAS. Denne søknaden går ut på å søke til 5 universiteter med et studieønske på hvert universitet. Søknaden skal inneholde et eller flere anbefalingsbrev, fra for eksempel en lærer, et motivasjonsbrev, et brev du selv skriver hvorfor du vil studere det du vil studere, karakterene dine og eventuelt en språktest, hvis du ikke har 4 eller høyere som engelskkarakter fra videregående. Fristen for å søke for norske borgere er 30.juni, selv om det går å søke helt fram til skolestart, noe som ikke anbefales. Det er lurt å være tidlig ute, det er tross alt ikke bare skoleplassen man må tenke på når man skal studere i utlandet. Man trenger ikke visum for å studere i Storbritannia, i forhold til f.eks. USA der denne prosessen er både vanskeligere og dyrere.

Bilde_4.jpgDet går også å søke gjennom Across the Pond som hjelper deg på veien fra søknad til boplass og om det skal være noe når man har begynt å studere. Jeg valgte å søke gjennom Across the Pond, noe jeg er veldig fornøyd med! Jeg fikk blant annet hjelp fra en personlig veileder til å se over motivasjonsbrevet mitt. De hjelper også med å fylle ut søknaden til UCAS og svarer på eventuelle spørsmål jeg måtte ha. Across the Pond er gratis, det eneste du må betale er avgiften til UCAS. Det gjorde det mye enklere for en litt forvirret søker, som egentlig ikke helt visste hva hun begikk seg ut på.

Bilde_5.jpgNår man har sendt inn søknaden til UCAS kan det variere på hvor lang tid hvert universitet bruker på å behandle søknaden din. Noen tar kort tid, mens andre tar pinefullt lang tid for en håpefull søker. Siden jeg søkte mens jeg gikk på videregående og ikke hadde fått alle karakterene mine så fikk jeg et betinget tilbud om studieplass, gjerne med et krav om et oppfylt snitt og språkkrav. Da jeg fikk resultatet fra videregående og oppfylte kravene så endret tilbudene seg til en sikret studieplass. Jeg kunne da velge hvilken studieplass jeg ville ha av de jeg kom inn på. Etter dette er det ikke mye mer å gjøre enn å finne en plass å bo, noe som ofte universitetene tilbyr til en rimelig pris, bestille studentforsikring, pakke og bestille reisen. Og plutselig så står du der, på ditt nye universitet i Storbritannia!

iStock_70544739_LARGE leisure travelling suitcase.jpg