Studere i Skottland

2017-12-26 11:00:00

Da jeg søkte på universiteter for tre år siden, hadde jeg ingen planer om å dra til Skottland. Det var bare et land som lå nord for England og London, som var den egentlige destinasjonen min. Flere anbefalte meg å sjekke ut andre universiteter og steder enn hovedstaden, og pappa var den første som nevnte Skottland. Tanken på å flytte dit var først litt fjern, men etter hvert fant jeg ut at Skottland er så mye mer enn bare sauer, sekkepiper, kilt, whiskey og haggis. Å studere i Skottland er spennende, annerledes og et minne for livet – så jeg tenkte jeg kunne dele litt om hvordan det er å studere i dette eventyrlandet.

Skottland 2.jpg

Visste lite på forhånd

Det eneste jeg egentlig visste om Skottland på forhånd, var fortellingene som engelsklæreren min fortalte på ungdomsskolen fra årene hun bodde der, og selvfølgelig fra filmen ”Braveheart”. Jeg hadde derfor ikke store forventninger før jeg flyttet til Skottland i september 2015, annet enn at dialekten kom til å bli en utfordring.

De første dagene i landet skal jeg ærlig innrømme at jeg slet litt med dialekten. Heldigvis er briter, og spesielt skotter etter min erfaring, veldig hjelpsomme og omtenksomme. De vil virkelig at du skal forstå hva de sier, og gjentar gjerne ting flere ganger og litt tydeligere. Dersom jeg sliter er de også veldig raskt ute med å foreslå ord, eller be meg forklare ordet jeg er ute etter.

Patriotiske historiefortellere

Hvis jeg skulle beskrevet skotter i én setning, ville jeg sagt at de er patriotiske historiefortellere. William Wallace (aka Braveheard) er omtrent Norges svar på Max Manus. En venn av meg, som jeg bodde med første året på universitetet, hadde faktisk to marsvin hvor den ene het William, og den andre het Wallace.

Skottland er et land med masse historie, og det er en av grunnene til at jeg flyttet hit. Uansett hvor du drar i landet kan du finne en historisk attraksjon som et slott, en gammel kirke, en åker der et stort slag fant sted for flere hundre år siden, eller noen tilfeldige steinformasjoner som ble laget i bronsealderen. Skotter elsker å fortelle om sin historie, så dersom du lurer på noe trenger du mest sannsynlig ikke å lete lenge etter noen som kan svare deg. Da jeg og en venninne var på en kjøretur fant vi tilfeldigvis en gammel kirke i en liten landsby. Ettersom dette var på en ukedag, var det ikke så mange besøkende i kirken. Mannen som jobbet ved billettkontoret brukte en time på å vise oss rundt i hele kirken og fortelle historier om både landsbyen, kirken og relikviene der.

Skottland 3.jpg

Å reise rundt i Skottland

Det jeg liker best med å studere i Skottland er alle de forskjellige stedene du kan reise og oppleve nye ting. Naturligvis kan du gjøre dette andre steder også, men jeg tviler sterkt på at noen av disse stedene kan slå det skotske høylandet. Det er ubeskrivelig å oppleve de utrolige fjellene, innsjøene og slottene. Å i tillegg kunne møte fantastiske mennesker, og besøke steder der viktige slag og hendelser har funnet sted, er en helt utrolig mulighet.

Da jeg var der i vinterferien i fjor, fikk jeg blant annet se ”Loch Ness” (ikke monsteret dessverre), ”Urquhart Castle”, ”Culloden”, ”Inverness”, ”Fort William” og ”Eilean Donan Castle”. Jeg fikk også møtt noen av de mest gjestfrie og varme menneskene jeg noen gang har møtt. Du trenger selvfølgelig ikke å dra helt til det skotske høylandet for å se og oppleve ting. Across the Pond samarbeider med universiteter i Aberdeen, Stirling, Edinburgh og Glasgow – og alle disse byene har noe helt eget ved seg. Dessuten ligger alle byene veldig sentralt i Skottland, noe som gjør det lett å reise rundt og å komme seg til og fra flyplassen.

Skottland 1.jpg

Billigere i Skottland

En siste fantastisk ting med Skottland, bortsett fra ”Irn Bru”, er prisnivået. Det er ikke til å stikke under en stol at livet som student i Skottland er mye billigere enn hvis du studerer i for eksempel London. En kveld på byen koster omtrent ingenting, og det samme gjelder restauranter, klær og transport. Skolepengene er det heller ingenting å utsette på når du sammenligner med flere andre universiteter i Storbritannia.

Jeg anbefaler på det sterkeste å se så mye av landet som mulig når du først er student her. Når det er så enkelt og billig å reise rundt, har du ingen unnskyldning til å ikke utforske enhver krok av dette utrolige landet! 

Få en personlig veileder

Kunne du tenke det å studere i Skottland? Ta kontakt med oss for å få en personlig veileder (helt gratis) som kan hjelpe deg å finne det studiet og universitetet som passer for deg.