Studere ingeniør i London? Vi har snakket med en tidligere student!

Har du lyst til å studere ingeniør i London eller Storbritannia generelt? Det finnes mange spennende muligheter og studieretninger innenfor ingeniørfaget. Denne uken har vi snakket med Kjetil, som fikk god hjelp av Across the Pond da han valgte å ta en bachelorgrad i Sustainable Energy Engineering ved Queen Mary University i London. I dag jobber han som prosjektleder i solenergi-bransjen i Oslo.

Hvem: Kjetil Laupsa Steine, 28 år
Fra: Sandefjord, bor i Oslo
Universitet: Queen Mary University
Studie: Sustainable Energy Engineering
Jobb: Prosjektleder i Otovo

Livet etter å ha studert ingeniør i London

Da jeg omsider kommer gjennom på telefonen til Kjetil så er det en andpusten og noe stresset prosjektleder som svarer. Etter å ha utvekslet litt trivialiteter rundt miljø, klima og bylivet, så får jeg sjansen til å spørre om hvordan livet har vært etter studietiden

– Etter jeg fullførte bachelorgraden flyttet jeg til Oslo og fikk jobb i en start-up-bedrift som heter Otovo. Vi driver med prosjekter innenfor solenergi/solceller. Jeg startet først med salg i stillingen som Solar Power Consultant og jobber nå som prosjektleder i samme bedrift.

– Det er tydelig at det har gått bra i solcellebransjen. Det må da være utrolig spennende å være med i en start-up?

– Får du noen gang muligheten til å bli med en start-up så gå for det! Det er ufattelig moro og byr på mange muligheter.

Kjetil forteller videre hvordan han startet med blanke ark fra utdannelsen, og sakte, men sikkert utviklet en stor appetitt og nysgjerrighet rundt solenergi. Det kommer også en lengre tirade om energiutnyttelse i fremtiden, men jeg lar den være for spesielt interesserte. Jeg trekker samtalen mot studiene i Storbritannia.

– I utgangspunktet har jeg alltid hatt studier i utlandet i tankene, det tror jeg mange har. Min far var pilot og vi har reist mye som familie. Jeg elsker å reise!

– Hva fikk deg på rett spor?

– Jeg feiget egentlig ut og søkte meg inn på universitetet i Bergen.

– Jaha? Hva fikk deg til å ombestemme deg? 

– Noen av mine nærmeste kamerater reiste over til Storbritannia før meg. Når de kom hjem om sommeren delte de opplevelser som jeg kjente at jeg virkelig misunnet dem, og som jeg skjønte at jeg ikke kom til å få her i Norge.

Kontakt med Across the Pond

Jeg forhører meg om veien videre derifra, og er spesielt nysgjerrig på hvordan han opplevde kontakten med Across the Pond.

– Dere var utrolig behjelpelige i søknadsprosessen. Jeg var en skikkelig usikker søker, og den stakkars veilederen min måtte nok jobbe litt overtid på grunn av meg er jeg redd. Det ble enklere når jeg informerte om hva jeg ville studere, karaktersnittet mitt, og hvilke byer jeg var interessert i.

– Var ikke London førstevalget altså?

– Det var først når veilederen min bekreftet at både London og Edinburgh hadde studiet mitt at veien ble lagt. Edinburgh virket som det rene Harry Potter-eldoradoet, og London er simpelthen London. En verdensmetropol med et hav av muligheter. Jeg kom inn på Queen Mary University i London selv om jeg lå litt under på karaktersnittet, så da var den saken «hvalbiff» som vi sier i Sandefjord.

Graduation ved Queen Mary University of London sommeren 2016

Vi lever i et globalisert samfunn og samtlige arbeidsgivere har verdsatt min utenlandske utdanning

Arbeidsgivere verdsetter utenlandsk utdanning

– Noen fordeler ved å studere ingeniør i Storbritannia?

– Fornybar energi er et såpass snevert fagfelt, så for å være helt ærlig så klarer jeg ikke skille ut særskilte fordeler som er betinget til dette studiet. Det jeg kan si med stor sikkerhet er at min utdannelse fra Storbritannia har gitt meg et konkurransedyktig fortrinn som søker i et ellers trangt jobbmarked.

-Interessant, noen flere tanker rundt dette?

– Bedrifter i dag er særdeles opptatt av mangfold og variasjon. Vi lever i et globalisert samfunn og samtlige arbeidsgivere har verdsatt min utenlandske utdanning. De har alle vært svært nysgjerrige på bakgrunnen min, og lurer ofte på om jeg kan se kulturforskjeller knyttet til aktuelle konsepter vi jobber med.

Blir flytende i engelsk

– Kan du fortelle litt om den første tiden din ved Queen Mary?

– Mitt første møte med London og Queen Mary var veldig overveldende. I starten er det en liten språkbarriere man må klatre over, samtidig må man bli vant til det jeg vil kalle en «salatbolle av kulturer». «Hva er det jeg har meldt meg opp til», tenkte jeg. 

– Det var såpass?

– Ja, men det som traff meg rimelig raskt var at jeg var så absolutt ikke alene. Du møter umiddelbart likesinnede studiekamerater som er i samme situasjon som deg selv. Britiske universiteter tiltrekker seg studenter fra hele verden og det er veldig moro.

– Hvordan gikk det med språkbarrieren?

– Mange vegrer seg nok for å studere på engelsk, men det var absolutt ikke noe problem. Husk at studier i Norge også har undervisningsbøker på engelsk. Det å bli undervist på engelsk når du også skal lese lærestoffet på engelsk er faktisk en stor fordel synes jeg. Det gjorde faktisk studiehverdagen enklere!

En av leilighetene Kjetil leide i løpet av sine tre år i London

Hyppigere forelesninger og et bedre vurderingsgrunnlag

Hva var den største forskjellen mellom det å studere ingeniør i Norge og Storbritannia?

– Det er jo helt utrolig mange forskjeller, kan du ikke prøve å formulere deg litt bedre?

– Beklager, kan du trekke frem noen grove trekk kanskje?

– Det første jeg vil trekke frem er hvordan universitetene i Storbritannia legger opp vurderingsgrunnlaget for karaktersetting.

– Bra, fortell mer!

– I Norge har man ofte et par innleveringer og en eksamen i et fag. Da teller eksamen ofte 100% på sluttkarakteren.

– Og i Storbritannia?

– I Storbritannia er det vanligere at innleveringer og presentasjoner utgjør så mye som 40% av karakteren og eksamen utgjør da kun 60% av den endelige karakteren i et fag. Det vil si at du i teorien allerede kan bestå et fag uten å ha tatt en eksamen.

– Noen flere forskjeller?

– Ja, studieåret er kortere i Storbritannia enn i Norge. I Storbritannia varer studieåret som oftest fra oktober til mai/juni. Dette likte jeg veldig godt. Det resulterte i et mer intensivt studium, så du vil ha økter nesten hver dag. Du får til gjengjeld mye lenger sommerferie. Hyppigere leksjoner gjør også at du lærer mer og raskere. Du glemmer ikke hva professoren lærte deg i forrige økt, slik som ofte var tilfelle i Norge når vi kun hadde én økt i uka.

Studere ingeniør i London ble et minne for livet

– Har du noen tips eller anbefalinger til andre som ønsker å studere i London?

– Jeg anbefaler at studenter jobber så mye de kan i sommerferien, som likevel er veldig lang. På denne måten kan du spare mest mulig penger til studietiden, og da har du råd til å oppleve mer av Storbritannia. Dra på turer, opplev kulturer og severdigheter, opplev mest mulig! Det å studere i Storbritannia er et eventyr, det må man bare ikke glemme når man er der borte. Vi leide for eksempel en gul liten bil i mitt første år. Vi kjørte rundt hele Wales og England, det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

«Den gule bilen» parkert i Aberystwyth i Wales

– Noen tips konkret til London?

– Om du skal lete etter et sted å bo (utenom campus) så utforsk ulike deler av London. Queen Mary ligger i øst, men jeg har også bodd i vest- og nord-London. London er stort og man må regne med litt reisetid, men dette blir man umiddelbart vant til.

Majoriteten studerer fortsatt i Norge, så det er klart at du skiller deg ut!

– Gir din utdanning fra Storbritannia deg en fordel i jobbsammenheng?

– Uten tvil. Jeg var på en god del intervjuer og jeg er sikker på at min utdanning fra London ga meg billett til samtlige av disse intervjuene. Som jeg sa til deg tidligere, så var arbeidsgivere nysgjerrige og imponerte over min noe eksotiske bakgrunn. Majoriteten studerer fortsatt i Norge, så det er klart at du skiller deg ut!

Et internasjonalt nettverk

– Har du noe kontakt med noen fra studietiden i London?

– Man møter mange mennesker under studietiden og alle jeg har møtt har vært veldig hyggelige og imøtekommende. Husk, alle er i samme båt! Jeg ble spesielt godt kjent med tre fra klassen. En fra Myanmar, en fra Russland og en fra Kasakhstan. Jeg har best kontakt med han fra Myanmar og i fjor høst besøkte jeg han i Myanmar. Dette er et land jeg ellers aldri ville funnet på å reise til. Jeg føler meg heldig som har sett dette landet fra innsiden, og det med lokalt reisefølge, ekstremt moro!

Kjetil reiste igjennom store deler av Myanmar sommeren 2018 med bekjentskap fra studietiden i London.

– Til slutt, har du noe tilbakemelding til Across the Pond?

– Jeg vil først og fremst takke Across the Pond for den utrolig gode hjelpen og veiledningen jeg fikk av dere.  Ingen spørsmål ble avskrevet som dumme, og tro meg, jeg stilte mange spørsmål mot det å studere ingeniør i London.

– Det er naturlig å være skeptisk til å flytte over landegrenser. Samtidig er det mange som syns det er skummelt å betale litt for utdanningen.  Likevel så har jeg følelsen av at ingen «kassalapp» kan sette verdi på opplevelsen, utdanningen og den stoltheten jeg sitter igjen med i etterkant. Jeg ville gjort det igjen, og igjen, det kan du skrive ned.

– Tusen hjertelig takk for praten Kjetil!

Bloggen vår kommer til å fortsette med spalten «Vi har snakket med en tidligere student!» så dersom du vet om noen vi burde intervjue, ta kontakt med Henrik.  

Er du interessert i å studere ingeniør i London eller i Storbritannia og ønsker å vite mer? Ta kontakt med oss og få din egen veileder i dag!