Hvordan bli kvitt hjemlengsel

Emil overvant hjemlengselen

- Jeg hadde sett for meg at jeg skulle føle meg mye alene, det skjedde ikke. Jeg har så mange nye venner nå, som jeg kan invitere med på puben eller spille videospill sammen med.

Hjemlengsel er ofte et tema når man skal flytte hjemmefra for første gang. Det spiller sjeldent noen rolle om du skal begynne på universitetet, folkehøgskole, militæret eller kanskje bare på en ekstra lang ferie. Hjemlengsel er aktuelt for mange.

Hjemlengsel er gjerne en følelse av stress eller angst som følge av separasjon fra mennesker og steder som du holder kjært. Det kan påvirke hvem som helst, og det er ikke nødvendigvis avstanden hjemmefra som er avgjørende. Det rammer britiske studenter på lik linje som internasjonale studenter. De aller fleste opplever at symptomene roer seg betraktelig når man har funnet seg til rette i sin nye studiehverdag.

Følelsen av savn forekommer hyppigst på starten av semesteret. Det er som regel i korte intervaller at hjemlengselen presser seg på, og det er ytterst sjeldent at følelsen vedvarer i lengre perioder. Det kan for eksempel være at du blir minnet på noen der hjemme, eller at du savner følelsen av at det er familiemedlemmer til stede når du legger deg om kvelden. Ifølge en spørreundersøkelse foretatt av National Union of Students føler de feste studenter som ble spurt at symptomene gir seg etter at den tredje uken av semesteret er fullført.
 

Emil studerer Digital Games Development i Brighton

Emil er en student vi ble kjent med på en utdanningsmesse i Oslo for noen år tilbake. Han studerer i dag Digital Games Development ved University of Brighton på sitt første år. Emil var forfriskende åpen om sin bekymring for hjemlengsel med sin veileder her hos Across the Pond. Dette var noe han hadde tenkt mye på før han bestemte seg for å ta steget og flytte til Storbritannia.

I disse dager er Emil tilbake i Norge på juleferie etter sitt første semester. Vi har benyttet anledningen til å snakke nærmere med Emil om hvordan han håndterte hjemlengselen og om hvordan han har hatt det i sitt første semester på et britisk universitet.

- Nå som du har vært igjennom ditt første semester, vil du reflektere litt over hva du gruet deg til på forhånd og hvordan det var å gå igjennom det?

- Jeg gruet meg mest til å leve alene, flytte vekk fra venner og familie. Tanken på å ikke ha et nettverk til å hjelpe meg var skremmende.

- Og hvordan opplevde du det når du først kom til Brighton?

- Det jeg fant ut var at det er mange mennesker fra universitetet som er til stede for å hjelpe studenter som har spørsmål eller problemer. Det føltes trygt. Man kan få kontakt med disse nesten uansett tid, og man føler at de virkelig lytter. Jeg flyttet kanskje bort fra vennene mine, men de er bare et anrop unna og jeg prater kanskje mer med dem nå enn jeg gjorde tidligere. Familien min har jeg lært at det alltid bare er å ringe, og de slår alltid av en prat når de har tid.  
 

Trosset hjemlengsel og valgte eventyr i Brighton

Emil sitt utgangspunkt er veldig vanlig for nordmenn som ønsker å studere i Storbritannia, men som har betenkeligheter med å flytte til et annet land og kultur. Det var derfor så hyggelig at han ville fortelle litt mer om hverdagen sin. Kanskje kan han inspirere andre som sitter med den samme lidenskapen for Storbritannia, men også med noe av de samme bekymringene.

- Vil du si at livet i Brighton ble som forventet?

- Både ja og nei. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle være mye alene, det skjedde ikke. Jeg har så mange nye venner nå, som jeg kan invitere med på puben eller spille videospill sammen med.

- Føler du at du gjorde noe proaktivt for å stifte nye bekjentskaper?

- Jeg fant ut at det finnes et utrolig bredt utvalg av studentforeninger. Her finnes det alt fra fotball til brettspill og rollespill. I disse studentforeningene møtte jeg mange av mine kompiser. Dette er noe du kan bli med på allerede i løpet av den andre uken. Det er ofte prøvetid slik at du kan være med på mye forskjellig før du eventuelt må betale kontingent for å fortsette. Dette er en kjempefin mulighet til å treffe nye mennesker på!

- Og hvordan ble den faglige utfordringen?

- Jeg forventet i utgangspunktet at jeg skulle ligge et stykke bak de andre rent faglig, spesielt de engelske studentene, men det var også galt. Jeg ligger godt an i fagene og føler at jeg henger godt med på studiene generelt.
 

Hjemlengsel i hverdagen

- Har du kjent noe på hjemlengsel dette semesteret?

- Hjemlengselen kjenner jeg på veldig ofte. For meg hjelper det veldig å tenke på at alle kjenner på det samme. Jeg har venner som kun har familien noen timer unna, og de forteller meg at de også har mye hjemlengsel.

- Hva gjør du når du føler at hjemlengselen presser seg på?

- Det hjelper veldig å ha noe annet å tenke på i hverdagen. Her om dagen begynte jeg å savne Norge litt. Det jeg gjorde var å ta meg en gåtur i Brighton mens jeg hørte på musikk. Det endte med en fin tur hvor jeg også fikk oppdaget nye sider ved byen.

- Trives du i Brighton?

- Brighton har blitt mitt hjem utenfor hjemmet, og det føler jeg at jeg har klart ved å finne meg venner med lik interesse samt å dekorere rommet mitt og gjøre det til mitt eget.

Vi vil takke Emil for at han tok seg tid til å snakke med oss, og vi ønsker han alt det beste videre på studiene i Brighton! Vi har tidligere skrevet et blogginnlegg med tips om hvordan man kan motvirke hjemlengsel. Her har vi samlet ti gode råd som kan hjelpe deg igjennom de første ukene!
 

Skrevet av Henrik - 19. desember 2019

<< Tilbake til bloggoversikten

Send meg mer informasjon

Send oss forslag til bloggtemaer
Lurer du på noe?
Send oss en melding